Studenten uit het Limburgs Hoger Onderwijs ondersteunen de zorg- en welzijnssector.

Een gezamenlijk initiatief van Universiteit Hasselt en de hogescholen PXL en UCLL met steun van de Limburgse HBO5 opleidingen verpleegkunde van PIVH, HAST en HBO verpleegkunde Genk.


UPDATE 26.11.2021: Gegeven de druk in de zorgsector heractiveren de partners het initiatief, met in deze coronagolf een focus op huisartsen, eerstelijnsverpleging en ziekenhuizen. Zorgactoren en studenten kunnen zich hieronder aanmelden:

Prioriteit voor huisartsen, eerstelijnsverpleegkunde en ziekenhuizen

In de eerste golf stelden de partners elk op hun manier ondersteuning door studenten ter beschikking van de zorgsector.

In de tweede COVID-19 golf lanceerden we dit gezamenlijk initiatief en hielpen onze studenten bijna 40 zorg- en welzijnsorganisaties.

In de vaccinatiecampagne meldden zich meer dan 1000 studenten aan als vrijwilliger in de vaccinatiecentra.

Helaas worden we in november 2021 geconfronteerd met een vierde coronagolf die een immense druk legt op onze zorgsector, en met name in de eerste lijn en de ziekenhuizen. Daarom heractiveren we ons initiatief met voorrang voor huisartsen, eerstelijnsverpleging en ziekenhuizen. Andere zorg- en welzijnsorganisaties kunnen zich momenteel niet aanmelden.

Contacteer ons bij vragen via info@studenthelptzorg.be .

Studentenregistratie

Studenten kunnen zich registreren via bovenstaand formulier. De onderwijsinstellingen zoeken een match tussen geïnteresseerde studenten en vragen tot ondersteuning. Wij vragen met aandrang dat deelnemende studenten gevaccineerd zijn. Studenten van zorgopleidingen UHasselt, PXL, UCLL, PIVH, HAST en HBO Verpleegkunde Genk ontvangen meer informatie via hun opleidingen.

Wil je helpen in de coronacrisis maar ben je niet verbonden aan deze onderwijsinstellingen? Je kan ook terecht op dit platform:

Lezing vaccinatie

Nu de vaccinatiecampagne tegen COVID-19 gestart is zitten veel mensen, binnen en buiten de zorg, met vragen omtrent de vaccins tegen SARS-CoV-2. Het platform studenthelptzorg.be organiseerde een lezing voor de studenten in de deelnemende opleidingen waarin we dieper ingaan op hun vragen. We delen deze lezing hier graag met u.

Hoe werken de vaccins? Welke zijn eventuele bijwerkingen? Hoe konden ze zo snel ontwikkeld worden? ... Het zijn maar enkele van de vragen die de UHasselt-professoren Jeroen van der Hilst (infectioloog), Piet Stinissen (immunoloog) en Niel Hens (biostatisticus) beantwoorden.

De conclusie: bescherm elkaar en laat je vaccineren.

Full screen link

Vaak gestelde vragen (FAQ)

Overeenkomst en verantwoordelijkheid

Indien wij een student inzetten nav uw aanvraag bent u, net als bij reguliere stages, verantwoordelijk voor de begeleiding van de student(en). Wij verwachten dan ook heldere instructies naar onze studenten, niet in het minst over het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen. U en betrokken studenten dienen verder een overeenkomst te ondertekenen. Dat is van belang voor de verzekering van onze studenten. De studenten mogen niet starten alvorens dit in orde is. Wij wijzen er verder op dat de studenten ook nog hun regulier onderwijs moeten volgen. Hun inzet moet dus een goede werk-studiecombinatie toelaten. De betrokken opleidingen zoeken mee naar de beste oplossingen voor uw vraag.

Welke organisaties kunnen zich aanmelden?

In deze fase van de pandemie richten we ons op de ondersteuning met prioriteit voor de Limburgse huisartsen, eerste lijnsverpleegkunde en ziekenhuizen. Registreer uw vraag via dit formulier. U kan met andere vragen terecht bij info@studenthelptzorg.be .

Waar moeten studenten zich aanmelden?

Studenthelptzorg is een initiatief van UHasselt, PXL en UCLL (Limburg) versterkt met de HBO5 opleidingen verpleegkunde van PIVH, HAST en HBO verpleegkunde Genk.

Welke taken kunnen de studenten opnemen?

Studenten kunnen naargelang hun opleidingsniveau ingeschakeld worden in administratieve, logistieke en/of zorgtaken. Op basis van uw ondersteuningsvraag maken de onderwijsinstellingen een match met aangemelde studenten.

Welke garantie heeft u op ondersteuning?

De opleidingen engageren zich om vraag en aanbod optimaal op mekaar af stemmen. Wij kunnen helaas ook niet garanderen dat we op alle vragen kunnen ingaan. We kunnen u wel garanderen dat we samen met onze studenten ons uiterste best doen om hulp te bieden.

Hoe kan u ons contacteren?

Heeft u nog andere vragen, dan kan u ons bereiken via info@studenthelptzorg.be .

Studenteninzet en ervaringen tijdens de COVID19-pandemie

“Ik vind vrijwilligerswerk doen in de zorg heel nuttig. Het is enorm zwaar, maar wel heel leuk. Werken met ouderen met een psychiatrische problematiek is zeer afwisselend. Iedereen heeft een eigen problematiek en heeft goede en slechte dagen. Ik vind oude mensen gezelschap bieden enorm leuk en je krijgt er ook veel voor terug.”

Stiene Palmers, Studente Sociaal werk PXL, vrijwilliger Medisch Centrum Sint-Jozef

“Als vrijwilliger bij gezondheidscentrum Sirona sta ik als student geneeskunde in voor onder andere bloedafnames, griepvaccinaties, verwijderen van hechtingen en intramusculaire injecties. Een 2 tot 3-tal dagen probeer ik er te helpen om zo de werkdruk voor de personeelsleden te helpen verlagen. Een heel leerrijke ervaring en vooral het nauwe contact met patiënten is erg dankbaar. Na elke succesvolle werkdag heb ik een gevoel van voldoening die mij weer stimuleert om de volgende dag opnieuw aan de slag te gaan.”

Ömer Dogan, student Geneeskunde UHasselt, vrijwilliger Sirona Genk

“Toen de oproep voor ‘Student helpt zorg’ binnenkwam, wist ik onmiddellijk: ‘Dat wil ik doen. Het ZOL was één van de eerste zorginstellingen die een oproep deed via het platform en ik heb meteen gereageerd. Ik heb nooit getwijfeld omdat ik me echt nuttig kon maken voor de verpleegkundigen. Iedereen was ook supervriendelijk en dankbaar. Mijn werk nam wat druk weg bij hen. Ik hield me onder meer bezig met maaltijdbedeling of ging langs bij patiënten voor een korte babbel of wat hulp. Door de situatie in het ziekenhuis van dichtbij mee te maken, begrijp ik ook heel goed waarom maatregelen nodig zijn. Dit is echt waarom we met zijn allen beter thuis moeten blijven.”

Anouk Van Delm, student Biomedische laboratoriumtechnologie UCLL, vrijwilliger Ziekenhuis Oost-Limburg

Studente kinesitherapie helpt in woonzorgcentrum 't Kempken

magazine-voor-final_pub_REKI-COVID.pdf

Reportage TVL

Getuigenis woonzorgcentrum Aan de Beverdijk

“De inzet van de studenten is echt een grote meerwaarde voor onze zorgorganisatie. Door dagelijkse taken over te nemen zoals het opdienen van het ontbijt of het uitvoeren van kleine taken, zijn de studenten een enorme hulp voor onze personeelsleden in deze moeilijke zorgtijden. Het is ook heel mooi om te zien hoe goed de studenten omgaan met onze bewoners. Een korte babbel, een vriendelijk gebaar of een kleine hulp, het betekent veel voor onze bewoners en de studenten doen dit steeds met een brede glimlach.”

Anita Ramaekers, coördinator studenten en vrijwilligerswerk, WZC Aan de Beverdijk Hamont-Achel

HetBelangvanLimburg_HetBelangvanLimburgWest_20201230_023 (1).pdf

Studenten geneeskunde zetten communicatieproject met tablets op.

Een terugblik: Ervaringen in de Limburgse zorg- en welzijnssector tijdens de eerste COVID-golf.

Ervaringen_uit_het_werkveld_web.pdf
HetLaatsteNieuws_HetLaatsteNieuwsLimburg_20201230_013 (1).pdf

Reportage Het Nieuwsblad

HetNieuwsblad_HetNieuwsbladRegionaalLimburg_20201230_002 (1).pdf